4. marraskuuta 2008

Kynttilöiden valmistus

Tässä lupaamaani postausta kynttilöiden valmistuksesta. Ja näitä ohjeita on olemassa niin monia kuin on kynttilöidentekijöitäkin, mutta tässä oma versioni ja tässä linkki englannin kielisille sivuille minkä mukaan olen itse tehnyt kynttilöitä.

Tarvikkeita: parafiiniä, steariiniä, tuoksuöljyä, väriainetta, kynttiläpurkkeja/laseja, vahoitettua sydänlankaa metallipidikkeellä, grillitikkuja, lankaa, kattila, metallinen kannu/mitta, lämpömittari, kuumaliimaa


Ensiksi valmistellaan kynttiläpurkit/lasit. Tuolla englannin kielisillä sivuilla oli hyvä niksi, millä sydänlangan saa hyvin purkin pohjalle kiinni. Kuulakärkikynä puretaan ja kynän pidempää muoviputkiloa käytetään apuna.


Sydänlangoissa on valmiina metallinen pidike kiinni. Se ujutetaan kynän muoviputkiloon kuten ylemmässä kuvassa. Metallipidikkeeseen laitetaan hieman kuumaliimaa ja sitten kynän avulla painetaan pidike kynttiläpurkin pohjalle kiinni. Olen tussilla merkinnyt etukäteen keskikohdat.

Seuraavaksi olen suoristanut ja tukenut sydänlangat grillitikkuihin langan avulla. Näin langat pysyvät suorassa ja keskellä.


Mittakannuun olen mitannut 8dl parafiiniä ja 2dl steariiniä. Lahtisen vahavalimosta löytyy hyvät mittasuhteet erilaisille kynttilöille.

Seuraavaksi olen laittanut vanhaan kattilaan vettä ja kiehauttanut, sen jälkeen pienensin levyn 3:lle. Mittakannu kattilaan ja sulatus voi alkaa. Sulatuksen edetessä on hyvä seurata lämpötilaa, ettei massa kuumennu yli 90 asteiseksi. Silloin massa voi syttyä palamaan. Varmuuden vuoksi kannattaa pitää kattilan kansi lähettyvillä, että tulen voi tukahduttaa sammuksiin. ÄLÄ SAMMUTA VEDELLÄ! Itse olen pitänyt massan lämpötilan vähän alle 80 asteessa, koska käyttämässäni tuoksuöljyssä leimahtamispiste on 85 asteessa. Tämäkin kannattaa tarkistaa ja yleensä nuo leimahtamispisteet ilmoitetaan tuotteessa.
Kun massa on sulanut ja lämpötila on noin reilu 70 astetta lisäsin tuoksuöljyn ja sekoittelin varovasti mutta hyvin. Itse olen käyttänyt sekoittamiseen "riisinsyömispuikkoa" ja hyvin on toiminut =)
Seuraavaksi lisätään väri. Niitäkin löytyy vaikka millaisena...yleisimmät taitavat olla pienet värinapit ja -palat. Itselläni oli väripala (kaneli, näkyy ylemmissä kuvissa) ja siitä laitoin puolet massan sekaan. Sekoittelin taas hyvin.

Kun väriaine on sulanut hyvin voi massan kaataa kynttiläpurkkeihin. Purkkeja täyttäessä on hyvä muistaa jättää täydennys varaa, koska massan jäähtyessä sydänlangan ympärille muodostuu kuoppa. Itse olen jättänyt noin 1.5cm purkin yläreunasta. Kynttilämassaa täytyy myös muistaa jättää täyttöä varten. Itse jätin tuosta litran määrästä noin desin verran.


Seuraavaksi annetaan massan jäähtyä ja kovettua kunnolla. Tähän voi mennä reilustikkin aikaa. Itse jouduin parisen tuntia odottelemaan.Tässä tarkempaa kuvaa kuopasta mikä muodostuu. Kynttilä ei ole vielä kunnolla kovettunut, tummempi keskusta on vielä pehmeä. Kun kynttilä on kunnolla kovettunut jäljelle jäänyt massa sulatetaan kuten edellä. Taas pitää muistaa tarkistaa lämpötila. Kun massa on sulanut ja lämpötila on noin reilu 70 astetta, sitä kaadetaan sen verran että kuoppa peittyy ja kynttilän pinnasta tulee tasainen. Ei yläreunan tasalle. Ja taas odotetaan, että massa jäähtyy ja kovettuu kunnolla. Viimeinen työvaihe on irroittaa sydänlangat grillitikuista ja lyhentää langat noin 1.5 cm mittaisiksi.
Sitten meillä onkin valmiita kynttilöitä =) Purkkien etiketit olen tehnyt stansseilla ja tekstiin olen käyttänyt monogrammileimasinta. Sydämet olen leikannut ohuesta huovasta. Lasipurkkeihin olen laittanut vielä paperinarua ympärille, ei kuitenkaan liian ylös ettei syty palamaan.

Toivottavasti näistä ohjeista on apua =) Jos jokin mieltä askarruttaa, vastailen mielelläni kysymyksiin. Tässä vielä linkkejä tarvikepaikkoihin ja kynttilöiden valmistus sivuille:

9 kommenttia:

amppa kirjoitti...

jee, hieno postaus:) ja ..upeita! kynttilöitä:))

Maaret kirjoitti...

Tuhannet kiitokset upeista ja selkeistä ohjeista:)

Marja Ikuisuusprojektista kirjoitti...

Nuo ohjeet kun katsoin, tekis mieli heti ruveta tekemään kynttilöitä itsekin! Kauniit etiketitkin olivat purkissa :)

Marjatta kirjoitti...

Kiitokset hyvistä ohjeista! Mullakin on jotain kynttilä-aineksia varastossa. Nämä sun ohjeet ja kuvat ihanista valmiista kynttilöista saa kyllä innostumaan kokeilemaan!

Anne kirjoitti...

Todella kauniita kynttilöitä! Itsekin olen muutaman kerran tehnyt kynttilöitä. Joskus olen väriaineitakin laittanut, pääasiassa väri on tullut vanhoista kynttilänpätkistä, mitä olen sulattanut massan sekaan. Kuvia niistä blogissani.

Anonyymi kirjoitti...

Vau, miten ihania ja kauniita kynttilöitä olet tehnytkään...

Terkuin ihasteleva sanna

Hanna ja Nana kirjoitti...

Ihania kynttilöitä ja samoin ihanan tarkat ohjeet!!

Piia kirjoitti...

Ihastuneita huokaisuja täältäkin! Ja kiitokset hyvin selkeistä ohjeista :D

stephscrap87 kirjoitti...

It's the first time I visit your blog...and I really love your work!!!
Your candles are great and I love Tilda like you!!!